7. Engelli Hakları Savunucusu Ne Yapar?

Engellilik savunuculuğu şunları içerebilir:

• Engellilik savunuculuğu şunları içerebilir:
  • Engellileri insan hakları konusunda bilgilendirmek ve ayrımcılık vakalarını tespit etmek
  • Sorunlara karşı farkındalık yaratmak ve çözüm aramak için kişi ve kuruluşlarla konuşarak ve yazarak engellilerin haklarını korumalarına yardımcı olmak
  • Engelli kişilere, insan haklarını uygulamak için şikayet süreçleri veya yasal işlemlerde yardımcı olmak
  • Engelli kişilerin haklarını iyileştiren ve koruyan değişiklikler yapmak için başvurular yazmak ve hükümete kulis çalışması yapmak

Farkındalığı artırmak ve engellilere yönelik haksız muameleyi vurgulamak için medyaya konuşarak sosyal değişim için kampanya yapmak.

Engellilik savunucuları genellikle aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli becerilere sahip olmalıdır:

• Engellilik bilinci, farklı engelleri olan insanlarla nasıl iletişim kurulacağı ve destekleneceği bilgisi
  • Yasaları, yasal belgeleri ve yargı yetkilerini anlama
  • Gözetim ve şikayetleri ele alan kuruluşlardaki süreçleri anlama
  • Savunuculuğu insan hakları yaklaşımı açısından uygulamak 
  • Uzlaşma becerileri
  • Lobicilik ve etkili kampanyalar yürütme

Profesyonel engellilik savunucuları genellikle bu becerileri, engellilik savunuculuğu kuruluşlarında uzmanlaşmış kurum içi eğitim yoluyla veya bir dizi topluluk temelli kısa eğitim programı aracılığıyla geliştirir.

Engellilik savunuculuğu aşağıdaki adımları içerir:

• Danışmanlık sağlama
  • Başkası adına kararlar almaa
  • Arabuluculuk sağlama
  • Vaka yönetimi sağlama (DARU, 2021).
Skip to content