Engellileri insan hakları konusunda bilgilendirmek ve ayrımcılık vakalarını tespit etmek
Sorunlara karşı farkındalık yaratmak ve çözüm aramak için kişi ve kuruluşlarla konuşarak ve yazarak engellilerin haklarını korumalarına yardımcı olmak
Engelli kişilere, insan haklarını uygulamak için şikayet süreçleri veya yasal işlemlerde yardımcı olmak
Engelli kişilerin haklarını iyileştiren ve koruyan değişiklikler yapmak için başvurular yazmak ve hükümete kulis çalışması yapmak
Farkındalığı artırmak ve engellilere yönelik haksız muameleyi vurgulamak için medyaya konuşarak sosyal değişim için kampanya yapmak.
Engellilik savunucuları genellikle aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli becerilere sahip olmalıdır:
Engellilik bilinci, farklı engelleri olan insanlarla nasıl iletişim kurulacağı ve destekleneceği bilgisi
Yasaları, yasal belgeleri ve yargı yetkilerini anlama
Gözetim ve şikayetleri ele alan kuruluşlardaki süreçleri anlama
Savunuculuğu insan hakları yaklaşımı açısından uygulamak
Uzlaşma becerileri
Lobicilik ve etkili kampanyalar yürütme
Profesyonel engellilik savunucuları genellikle bu becerileri, engellilik savunuculuğu kuruluşlarında uzmanlaşmış kurum içi eğitim yoluyla veya bir dizi topluluk temelli kısa eğitim programı aracılığıyla geliştirir.
Engellilik savunuculuğu aşağıdaki adımları içerir: